100 timers højskole på fem dage!

Har du fortrudt du aldrig kom på højskole, eller ved du ikke hvad du vil i dit sabbatår? Overvejer du pitstop, eller trænger du bare 100 timers intenst fællesskab, nærvær, fordybelse, latter og højskolesang. Så er GEJST lige noget for dig! I løbet af fire dage kan du smage på højskolelivet gennem et af fem spor. Sporene arrangeres af tidligere elever, som alle brænder for det, de laver inden for eksistens, musik, kunst, kajak eller ølkundskab. Derudover bliver der masser af tid til at opleve hvad højskolelivet ellers kan give dig; Badeture, hængekøjehygge, foredrag og fest til den lyse morgen.

Kurset varer fem forrygende dage og henvender sig til alle – så om du har tilknytning til Silkeborg Højskole eller ej, så er du meget velkommen på Gejst!

Læs mere om de forskellige spor nedenunder.

GEJST 2019

Skabergejst v. Clara Struve, Anna Ebbensgaard og Majbritt Stenbøg
På Skabergejst skal vi sammen fremme hinandens og vores egen kreative gejst. Vi skal skabe, finde på, lade fantasien løbe løbsk, – og fange den igen.
Vi skal slå os løs inden for kunstens vide rammer, med forskellige materialer, former, opgaver og ikke mindst benspænd.
Det vigtigste er at du er klar på at samarbejde, prøve dig frem og har gejsten til at få andre til at gøre det, sammen.

 

Humleholdet v. Kristian Munk og Rasmus Asmussen

Hvis du har lyst til at dykke ned i øllets verden og gå på opdagelse i de mange nye og fantastiske smagsindtryk, man kan finde fra utallige forskellige lande, så er Humleholdet noget for dig. På Humleholdet skal vi selvfølgelig smage på en masse dejligt øl, både fra vores eget hjemland, fra nogle af øllets historiske og legendariske egne, men også nogle nye spillere på markedet, der bringer et interessant pust til øl-scenen. Øllets smagsnuancer er mange: det sure, det søde, det bitre, og endda det salte! Vi skal derfor gennemgå et bredt spektrum af smagsoplevelser, og dette vil foregå i selskab med kyndige øleksperter og -entusiaster, som vil være med til at gøre en god stund med øl til en rigtig oplevelse. Forbered dig derfor på at smage mange forskellige, men også interessante og lækre smage indenfor et utal af forskellige øl.

Det skal dog ikke kun handle om at drikke øl; vi skal selvfølgelig også brygge vores helt eget øl på en næsten skudsikker måde, så vi med garanti får en stor omgang af læskende humledrik. Vi gør dette på en traditionel måde – dog med nyt udstyr, således at vi lægger os tæt op ad ølbrygning gennem historien. Vi glæder os til at brygge med jer!

 

Musik og mening // Phil Collins Tribute v. Simon Sax og Liselotte

Har du også skrålet med på “You’ll Be in My Heart” eller trommet til “In the Air Tonight” hjemme på dit barndomsværelse? Dét er du ikke ene om! Derfor vil vi på musiksporet arbejde med personen, der med over 100 mio. solgte album på verdensplan står bag utallige 80’er-ørehængere og hits; nemlig Phil Collins. Vi skal gennem musikalsk leg og læring dykke ned i stilen og elementerne i Phil Collins’ musik og selvfølgelig ikke mindst spille flere af de legendariske hits. Det er ikke forventet, at du hverken kan alle Phil Collins’ sange på rygraden eller spiller musik på højt plan – så længe du er klar på at ryste hofterne, feste og gi’ den gas med Phil og os!

*Hvis du tilmelder dig dette spor, bedes du i kommentarfeltet i tilmeldingen skrive, hvad du gerne vil spille på og/eller om du ønsker at synge*

 

Anno 2070 v. Mads Højrup og Charlotte Kjær Madsen

Velkommen til basiskursus i friluftsliv på vand med fokus på kajak. Vi skriver år 2070. Grundet den globale opvarmning har står Verden med udfordringen ved øgede vandstande. Et af regeringens tiltag er, at hele befolkningen skal kunne begå sig på vand, men man kunne jo ønske, at de endelig gjorde noget ved klimaet.

 

Vi vil på Anno 2070 stifte bekendtskab med de basale evner indenfor kajak på fladt vand. Når vi er på vandet, vil der være fokus på at finde ud af, hvad der fungerer bedst, når man bevæger sig på vandet. Der vil være fokus på skadesforebyggende roning, og udover det vil vi træne sikkerhed og redninger på vandet. Som en del af skadesforebygningen, vil vi gennemgå øvelser på land, der vil være med til at styrke roeren. Vi vil også kigge på bugsering af større genstande. Vi arbejder med en temaramme, som vil blive brugt i løbet af de 100 timer. Der er ingen krav om at have kendskab til kajak. Så vil du bruge en lille uge af din sommerferie i kajak mellem Silkeborg Søernes skønne vider så er dette sporet for dig.

 

Eksistens // Har vi brug for religion i det 21. århundrede v. Ingeborg Knudsen og Sofia Shankar

I 1800-tallet erklærede Nietzsche Gud for død. Alligevel ser verden i dag nok anderledes ud, end Nietzsche havde forudset. Størstedelen af jordens befolkning er stadig religiøse, og der er få ting, der kan forene og splitte mennesker ad, som religion kan. På dette spor vil vi nærme os religions inderste væsen og yderste konsekvenser i samfundet. Vil vil se nærmere på, hvad religion gør og betyder for det enkelte individ. Er det tåbeligt at tro på Gud i nutidens samfund? Eller er der aspekter af eksistensen, som hverdagens og naturvidenskabens sprog ikke kan rumme eller forklare? Udover at belyse religionens betydning for den enkelte, vil vi også kigge nærmere på dens betydning i det danske samfund. Religion fylder efterhånden mere og mere i den offentlige debat, og det er derfor naturligt at stille spørgsmålstegn ved, hvor meget skal religion fylde i samfundet, og hvor meget samfundet og politikerne skal blande sig i folks religion.

 

Gennem spændende oplæg, ture ud i det blå, kulturelle inputs, og meget mere vil vi på dette spor blive klogere på, hvad religion er for en størrelse i dagens Danmark. Ugen kommer til at stå på teologiske og filosofiske debatter om tro, tvivl og alt derimellem, såvel som politiske og juridiske diskussioner om religions berettigelse i samfundet i det 21. århundrede.

Dette spor er for dig, der synes, religion er spændende, og tør blive udfordret på dine holdninger – ligemeget om du er flittig kirkegænger eller glødende ateist. Vi glæder os til en uge med kaffe i koppen, højt til loftet og en gejst for at blive klogere på samfundet, sig selv og hinanden!

Dato: 4.-8. august 2019

Arrangør: Silkeborg Højskoles Elevforening

Sted: Silkeborg Højskole